stressen

Vad kan jag göra åt stressen?

Deadline för ditt uppdrag på jobbet var igår och nu står du klockan 10.00 på morgonen med en bil som inte startar och ett barn som ser misstänkt sjukt ut. Får man skicka barn med scharlakansfeber till förskolan och varför skriker katten från garaget?

I det här läget kan ingen klandra dig för att du talar lite mer ansträngt och kanske använder ett och annat ord som du normalt sett hade undvikit. Jo, det finns förstås de som klandrar dig högt som till exempel din fru som sade åt dig igår att du skulle släcka billamporna innan batteriet dog.

Men måste du verkligen bli stressad av att katten behöver veterinärvård samtidigt som din mamma ringer och säger att det nog blir skilsmässa mellan dig och din fru ändå? Stressiga situationer är en del av livet men det betyder inte att du behöver släppa in stressen under din hud.

Om du känner dig alldeles överväldigad av stress och önskar att du hade verktygen för att hantera barn, katter och partners som skriker utan att gå upp i limningen ska du läsa vidare. Här är några riktigt hjälpsamma tips för att göra något åt stressen inuti dig!

Bli medveten om stressen och vad den gör med dig

Börja lägga märke till dig själv och hur du reagerar på din vardag. Detta är inte bara en investering i din egen hälsa. Om du kan upptäcka signaler på utbrändhet innan du har gått in i väggen så är det ju för allas väl. Vänner och familj kanske inte kommer att tacka dig men det är ju självklart att du blir en bättre medmänniska när du mår bra.

Börja skriva en stressdagbok där du noterar när du blir stressad och i vilken situation. Detta kan hjälpa dig att se ett mönster och kanske att inse att du skulle må bra av lite coaching. Med en stressdagbok ser du tydligare vad som är svårast för dig och då vet du också var du bör jobba med åtgärder för att bättre klara av dina triggers. Kanske kan du medvetet undvika dessa situationer tills du har byggt upp förmågan att hantera dem utan att bli arg och frustrerad.

skrik och katt
Du kanske inte måste hamna i detta läge om du bara jobbar lite med mindfulness…

Kom igång med insatser för dig

Det finns så många bra saker att göra åt stress. Idag finns det så mycket kunskap om tekniker och metoder som kan användas för att ta kontrollen över den egna hälsan. Både mentalt och fysiskt.

Exempel på bra metoder mot stressen är:

  • Mindfulness och meditation – Dessa metoder hjälper dig att vara närvarande och fokuserad. Ångesten minskar och du blir bättre på att fatta beslut även när världen tycks krascha omkring dig. Det kan vara så enkelt som att jobba med andning, muskelavslappning eller att se lugnande bilder i tankarna. Med kontrollen över dina tankar kan du skratta och säga prosit när barnet nyser grönt snor istället för att börja oroa dig för ytterligare en dag hemma med sjukt barn.
  • Träna – Syssla med någon form av motion som du blir glad av. Detta kanske är promenader med vänner eller simning. Träningen frigör endorfiner som höjer humöret och är ett direkt botemedel mot stress. Du vet ju att det är bra att träna så se till att göra detta!
  • Diet – Vad äter du? Om du har en god kost så orkar du mer. Din kropp slipper jobba lika mycket med detox om det du stoppar i dig är ekologiskt och näringsrikt. Kosten kan påverka ditt humör. Det kan rentav vara av intresse att fasta för att få ordning på blodsockernivåerna och bli av med insulinresistens. Koffein, alkohol och sockerrik mat kan öka känslor av ångest och stress.
  • Sova gott – Det kan låta så tjatigt men din mamma hade rätt. Du måste sova för att orka med. Det gäller också som vuxen. Om det är svårt att sova natten lång bör du se på metoder som kan hjälpa som att stänga av skärmar en bra stund innan läggdags att jorda sängen. Rekommendationen är att få 7 till 9 timmars sömn per natt.
  • Socialt stöd – Ju mer vi är tillsammans… Det är viktigt med vänner och familj och du kan även gå med i stödgrupper för att prata om känslor och upplevelser. Om du inte vill gå i terapi så kan den här typen av grupper ha en väldigt terapeutisk effekt. Kika på Facebook för att hitta en grupp som kan passa bra för dig. En mamma eller pappagrupp eller kanske en grupp för folk som vill lära sig mer om naturlig hälsa.
sova på laptop
Tupplur på laptopen?

Din tid har ett värde

Något som är väldigt viktigt för att hantera stressen vi alla utsätts för är att förstå värdet av tiden. Din tid har det värde du sätter på den. Genom att använda ett schema både för jobb och fritid så får du bättre koll på vad du gör med din tid.

Avsätt tid till att bara vara. Du behöver stunder där du får tänka och bara andas. Kanske bör du också ha en kalender som du delar med din partner så att ni har koll på när den andra finns tillgänglig och när det inte är läge att be om hjälp med stoppet i toaletten.

Vet du hur man säger nej?

Det här ordet finns inte för vissa människor och att ständigt säga ja utan att mena det är verkligen inte bra för det inre lugnet. Om du alltid säger ja kan det snabbt leda till stress som leder till utbrändhet.

Lär dig att sätta gränser och var inte rädd för att säga nej. Om du fokuserar på att göra det du verkligen vill göra i varje stund så spiller du mindre energi. Detta oavsett om du just nu vill byta blöjan på din bebis eller dricka en kopp kaffe med dig själv.

Nej i skogen
Nej, jag kan inte hämta barnen för jag är i den djupa skogen, långt, långt bort…

Ge inte upp

Sist men inte minst så är det förstås så att det kan verka som en omöjlighet att börja säga nej samtidigt som du sätter igång med en ny sport och börjar meditera. Du behöver inte göra allt på en gång. Baby steps är den gyllene regeln för att vinna mot stressen.

10 minuters jordning på gräset i parken idag, en promenad med din bästa vän imorgon. Tids nog så får du mer energi och då kan du göra ännu mer för att må bra och känna dig balanserad. Lycka till!

Referenser

Ta en titt på hemsidan Helpande.se för att få inspiration och hitta nya metoder för att ta hand om dig själv.
Bra mammagrupp på Facebook där du kan dela med dig av dina tankar och upplevelser.

Relevant video

3 minuter mot stressen…